"Een kapot schip, een lading die op het laatste moment niet doorgaat, noodweer: het is aan ons om het weer op te lossen"

Anita Ruzius - Senior Chartering Broker

"Vertrouwen moet je verdienen, en dat doen we!"

“Ik was bijna klaar met mijn studie International Business and Languages, toen ik de vacature ‘bevrachter m/v’ zag. Ik besloot er een telefoontje aan te wagen. Jaap Teekman vertelde me toen dat ze normaal gesproken alleen mannen aannamen op die functie, maar dat ze nu ook wel wilden kijken of een vrouw het kon. Die uitdaging durfde ik wel aan. Op mijn eerste dag had toenmalig manager Jan Windt alle collega’s gewaarschuwd dat er een vrouw zou komen, dat ze zich een beetje moesten inhouden qua grapjes en taalgebruik. Dat hebben ze welgeteld één dag volgehouden, maar ik ben er nog steeds en kan me geen fijnere collega’s voorstellen.

 

Onverwachte zaken

Je weet als bevrachter nooit wat je moet verwachten. Een kapot schip, een lading die op het laatste moment niet doorgaat, noodweer: los het maar op. Die onverwachte zaken maken dat het werk zo leuk blijft, maar het is vaak ook heel hectisch. Dan is het fijn dat je op elkaar kunt bouwen. En dan te bedenken dat ik vroeger gewoon juf wilde worden.

 

Bijzondere band

De band die ik in die jaren met klanten heb opgebouwd is bijzonder. Ik vergeet nooit weer dat ik jaren geleden een keer op klantbezoek in Noorwegen was. Zij hadden een nestje Noorse boskatten. Ik mocht er eentje hebben, maar moest dan wel zorgen dat zij in Nederland kwam. Kapitein eigenaar John Beikes (MV PRISCILLA) lag toen met zijn schip in Farsund. Hij wilde de kat wel voor mij meenemen. Ik heb haar twee dagen later in Rotterdam weer van boord gehaald. Gewoon in een tas gestopt en weggelopen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.

 

Trots

Het mooiste is als klanten met een kleine klus binnenkomen en steeds vaker bij je aankloppen, omdat ze weten dat ze op je kunnen bouwen. Dat vertrouwen moet je verdienen en dat doen we. Wij zijn vaak te bescheiden. We zijn zo flexibel, vinden met onze 180 schepen altijd wel een oplossing. Daar mogen we best trots op zijn.”