"Het is aan mij om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt"

Maico Bakker - Shipping Agent

“Mijn werk is nog net zo onvoorspelbaar als toen ik 3 jaar geleden begon"

“Ik doe dit werk nu ruim drie jaar en het is nog net zo onvoorspelbaar als de eerste dag. Zoals laatst. Een schip zou die middag uitvaren, maar een bemanningslid voelde zich niet lekker en moest nog langs de huisarts. Ondanks de volle agenda van de arts, wist ik een afspraak te regelen. De taxi kon er niet zo snel zijn, dus ben ik zelf in de auto gestapt om de man te brengen. We werden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Terwijl ik met het bemanningslid onderweg was, hebben mijn collega’s de marechaussee geïnformeerd omdat het schip ondertussen was uitgevaren en de man – een Filipijn – geen visum had. Hij moest geopereerd worden en werd een dag later uit het ziekenhuis ontslagen. Hij was niet fit genoeg om te vliegen, dus heb ik een hotel en een taxi voor hem geregeld, ervoor gezorgd dat zijn spullen van boord naar hem toe kwamen en wat kleine dingen voor hem gekocht. Daarna ben ik nog een paar keer bij hem geweest om te kijken of hij nog wat nodig had. Morgen mag hij eindelijk naar huis.

 

Afwisselend en onvoorspelbaar

Zoiets gebeurt niet elke dag, maar het hoort wel bij mijn werk. We regelen echt alles voor schepen en de bemanning. Als er een nominatie van een schip binnenkomt, zorgen wij verder bijvoorbeeld voor een ligplaats, we regelen zo nodig sleepboten, bootlieden en een loods en zorgen voor de benodigde vergunningen en douanedocumenten. Verder plannen we het laden en lossen en zorgen dat alle andere benodigdheden zoals eten en onderdelen aan boord komen. Het werk is heel afwisselend en onvoorspelbaar. Ik hou van die hectiek. Daarbij krijgen we veel vrijheid in ons werk.

 

Een blije klant

Wat ik ook heel leuk vind, zijn de projecten. Laatst moesten we een schip geschikt maken om kabels op zee te repareren. Denk bijvoorbeeld aan een extra platform om meer werkruimte te creëren, metershoge kabelhaspels en apparatuur. Dan is het aan mij om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Ik regel de kraan, engineers, offertes, vergunningen, de douane, het vervoer en een hotel voor het projectteam en ga zo maar door. Mooi om dan achteraf van de klant te horen dat ze heel blij waren met hoe wij het allemaal geregeld hadden. Daar doe je het uiteindelijk voor.”