Adri Kombrink - Senior Chartering Broker

 

"Elke week zie ik het weer als een uitdaging om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk schepen voor het weekend onder de pannen zijn"

Al meer dan 20 jaar boekt Adri Kombrink ladingen voor onze schepen. Onderhandelen, flexibel inspelen op de omstandigheden, netwerken: het is helemaal zijn ding. 

 

Werk je je hele leven al in de scheepvaart?
“Nee. Ik had een commerciële opleiding gedaan, voetbalde en hield van sport. Ik belandde in de sporthandel, was op mijn 24ste al bedrijfsleider. Maar de scheepvaart riep. Niet helemaal verwonderlijk met een vader die een sleepboot had en een schoonfamilie werkzaam in de scheepvaart.”


Wat trof je aan toen je bij Wagenborg aan de slag ging?
“Een kleine club enthousiaste collega’s, een familiebedrijf met een leuke sfeer en een heel leuke baan. Verder viel vooral de samenwerking met collega’s onderling mij op. Je mocht fouten maken, maar moest er wel van leren.”

Welke fout die je gemaakt hebt, zou je nu nooit meer maken?
“Ik had een keer een graanlading geboekt zonder marge in te bouwen voor stabiliteit. Daardoor kan het gaan klotsen, net als water, en dat kan er uiteindelijk zelfs toe leiden dat een schip kapseist. Ik wist dat, maar in mijn enthousiasme om een lading te boeken had ik er niet aan gedacht. Gelukkig kon ik het op tijd herstellen, maar zo’n fout maak je dus niet weer.”

Op welke lading die je geboekt hebt ben je het meest trots?
“Een van onze 9000 tonners was onderweg met een houtlading onder dek vanuit de Baltic naar Italië. Voor op het dek vond ik toen een scheepssectie voor een cruiseschip die van Le Havre naar de werf in Genua moest. Het was een heel groot stuk aluminium, het was passen, meten en rekenen. In die tijd hadden we nog geen supercargo’s, je bepaalde in overleg met de kapitein of het paste. De sectie stak aan beide kanten een stuk uit, maar omdat het dek boven de kade uitkwam, konden we het toch meenemen.”

Je doet dit werk inmiddels meer dan 20 jaar. Wat maakt het zo leuk?
“Elke week zie ik het weer als een uitdaging om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk schepen voor het weekend onder de pannen zijn, dat ze niet ‘spot’ komen te liggen. Ik hou van de onderhandelingen, het sluiten van losse ladingen en contracten. Daarin heb ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid, al doen we wel altijd alles in overleg. De ene keer heeft een schip vertraging, de andere keer staat een lading niet klaar. Daar moet je flexibel mee omgaan, proberen om ervoor te zorgen dat je toch op het juiste moment een schip op de juiste positie hebt. Een goed netwerk en een band opbouwen met klanten is hiervoor essentieel. Reizen kan nu helaas even niet, want klanten en relaties bezoeken vind ik nog het allerleukste.”