Berend Hut - Corporate Manager ICT

"Het informatielandschap verandert zo snel, security doe je er niet meer even bij"

“Ik ben in 2016 bij Wagenborg begonnen. Eén van mijn verantwoordelijkheden is informatiebeveiliging en één van mijn eerste projecten was dan ook het opzetten van het Corporate Security Framework volgens ISO 27001. Maar het informatielandschap verandert zo snel, dat doe je er niet meer even bij.

 

IoT-projecten
We zijn druk bezig met allemaal IoT-projecten aan boord van onze schepen. We verzamelen bijvoorbeeld gegevens uit onze scheepsmotoren en zijn onder andere bezig met een traject rondom brandstofverbruik. Dit brengt totaal nieuwe beveiligingsvraagstukken met zich mee. We lezen bijvoorbeeld uit hoe een kapitein op de brug de gashendel gebruikt. Maar wat als een hacker diezelfde verbinding kan gebruiken om juist gas te geven?

 

Nieuw ontwikkelplatform
Daarnaast zijn we druk met een omvangrijk project waarbij we onze belangrijkste processen hebben gestroomlijnd en in kaart hebben gebracht hoe onze IT systemen de collega’s nog beter kunnen ondersteunen. Daarvoor krijgen we nu een nieuw ontwikkelplatform om proces ondersteunende systemen voor onze collega’s te bouwen. Ook dat vraagt natuurlijk veel aandacht vanuit security by design perspectief.

 

Eigen inbreng
Heb je passie voor informatiebeveiliging? Dan zou ik zeker solliciteren. De dynamiek en afwisseling bij Wagenborg is heel leuk. Je zoekt risico’s, vormt beleid en bedenkt maatregelen, maar zorgt ook voor de uitvoering, audits en controles. Je krijgt volop ruimte om je eigen inbreng te geven aan het werk en de collega’s staan altijd voor je klaar. Het is belangrijk om te achterhalen wat belangrijk is voor je collega’s en dat ook mee te nemen in je adviezen. Het moet veilig zijn, maar het moet ook werkbaar blijven. Je krijgt echt de kans om ons veiligheidsbeleid naar een volgende niveau te brengen, om wat betekenen voor de ontwikkeling van Wagenborg. En uiteraard krijg je ook volop ruimte om jezelf te ontwikkelen.

 

In goede handen
Of ik het niet liever allemaal zelf wil blijven doen? Nee. Ik heb het met heel veel plezier gedaan, dat mag duidelijk zijn, maar ik laat het nu ook graag inhoudelijk op delen los. Er spelen zoveel mooie dingen binnen ons bedrijf die mijn aandacht vragen. Het is voor mij fijn dat ik weet dat dit onderdeel in goede handen is en dat ik me meer op andere zaken kan concentreren.”